PKNS yakin Kota Puteri mampu saingi Kota Damasara

SHAH ALAM, 16 DIS: Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Worldwide Holdings Berhad menjalin kerjasama memajukan bandar baru yang kini rancak membangun Kota Puteri.

Berkeluasan 2,000 ekar di lokasi strategik, Kota Puteri bakal menjadi mercu tanda di kawasan ‘Greater’ Sungai Buloh apabila PKNS memeterai perjanjian jual beli tanah bersama Worldwide.

Pengurus Besar PKNS, Azlan Md Alifiah, berkata jual beli tanah kepada Worldwide bernilai RM139 juta itu membabitkan 213.5 ekar.

“Kawasan ini akan dimajukan pembangunan bercampur yang mensasarkan kepada kumpulan berpendapatan tinggi dan pertengahan.

“Kami percaya dengan adanya pemaju berpengalaman seperti Worldwide, ia akan merancakkan lagi pembangunan di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menandatangani perjanjian jual beli hartanah dengan Ketua Pegawai Eksekutif Worldwide Holdings Berhad, Datin Paduka Norazlina Zakaria.

Azlan juga yakin melalui langkah itu ia akan melengkapi pembangunan di sini untuk menjadi sebuah bandar membangun seperti bandar lain yang diwujudkan PKNS.

“Dalam lima tahun, kita berharap langkah strategik ini dapat menjadikan Kota Puteri seperti pembangunan di Kota Damansara,” katanya.

Sementara itu, Norazlina berkata, pembangunan bercampur itu akan berkonsep ‘modern and majestic’ dengan jangkaan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM1.4 bilion.

Katanya, pembinaan dengan nama Puteri Bestari dijangka siap sepenuhnya pada 2026.

Kota Puteri mempunyai prospek pelaburan berdaya maju ditambah dengan pelbagai prasarana lengkap seperti Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) dan Lebuhraya KL-Kuala Selangor (LATAR).

-nR-